Skip to content

Ljungskile Trikå, Ljungskile

Kärnan av vår verksamhet är stickning på bodysize rundstickmaskiner av Interlock och Lahmannstrikå i det som tidigare var Resteröds Trikåfabrik i Ljungskile.

Utöver stickningen har vi sömnadskapacitet för trikå eller vävda tyger.

Vår specialkunskap är rundstickning, tillskärning, mönsterkonstruktion, gradering och sömnad av trikå.

Våra maskiner hanterar rundstickning, sömnad i trikå och vävda tyger, spolning, lägg och tillskärning. Vi har maskinpark för de flesta typer av sömnad i stickade och vävda material, specialmaskiner för fällsöm, pikering, midjebandssömnad, olika typer av knapphål samt även grovsömnad i läder.

Vid förfrågan kan vi hålla utbildningar/kurser inom följande:
Stickning på rundstickmaskiner.
Sömnad, mönsterkonstruktion, tillskärning, trikå eller vävda tyger.

Ljungskile Trikå AB, Vällebergsvägen 19, 459 30 Ljungskile, Sweden

Norrköpings stadsmuseum

Utställningen: Människor och maskiner

400 år av tygproduktion och Norrköpings textilhistoria.

Med kapital av drivna köpmän och armén som storkund växte textilstaden fram. Norrköping var störst på ylle, sedan kom bomullen. Men läget förändrades under senare delen av 1800-talet och framför allt efter andra världskriget.

Nya material, bättre hygien och ökad import utmanade den konservativa industrin. Krisen blev ett faktum. Fabrik efter fabrik lades ner. Den sista var YFA som lades ner 1 april 1970.

En vardag i veckan samt en helgdag i månaden visar vi maskinerna och berättar om textilindustrin i Norrköping. För vidare information se vår webbsida.

K. A. Almgren Sidenväveri och museum, Stockholm

Knut August Almgren fick år 1833 tillstånd att starta ett eget sidenväveri i Stockholm. Han hade lärt sig att använda de senaste inom vävteknik i Lyon, Jacquardvävstolen. På elva år fyrdubblades hans produktion, antalet anställda och vävstolar. Idag drivs vårt museum av Stiftelsen K. A. Almgren sidenväveri och museum som har till uppgift att bevara mönsterteckningar och andra föremål för eftervärlden, samt vårda maskinparken i det ”nya” fabrikshuset från år 1862. Vi demonstrerar handvävning av sidentyg på våra gamla Jacquarder, på samma sätt som förr. Vår målsättning är att göra samlingar och miljö tillgänglig för både forskning och allmänhet. Museet har en butik med sidenvaror från hela världen. På vår hemsida finns filmer från väveriet.

Hos oss kan man se: jacquardvävstolar för handvävning, bandvävstol för sex band, spolmaskin, windmöl, spolmöl, kortstans (1840-50-tal), skärbord för kort, stående golvvarpa för silke, trumma och förskedningsställning samt en moirépress (ej i bruk).

Vi har kunskaper om vävning, kortstansning och tillhörande processer. Goda kunskaper i materialhantering av silke.

Insjöns Väveri AB, Insjön

70 år gammalt företag med inriktning att väva gamla handvävsmönster helt efter originalet med samma teknik och material. Kunglig Hovleverantör. Vävning sker i gamla Saurer-vävstolar med skyttlar. Det finns möjlighet att virtuellt från vår hemsida www.insjonsvaveri.se via länk på förstasidan att vandra runt i vår vävsal för att se maskinerna.

Vi har goda kunskaper i daldrällsvävnader, mönsterbindning och maskinkunskap.

Föreningen Göteborgs Remfabrik, Göteborg

Remfabriken är en textilfabrik där man tillverkade vävda och sydda drivremmar till transmissionssystem. Huvudbyggnaden uppfördes 1900-1901, och byggdes ut i två etapper, 1907 och 1915. Tillverkningen lades ner 1977, och 1978 bildades föreningen med syfte att bevara Remfabriken och kunnandet inom den mekaniska textilindustrin samt att visa Remfabriken för allmänheten. Fabriken, inklusive hela den ursprungliga maskinparken, blev byggnadsminnesförklarad av Riksantikvarieämbetet 1984. På fabriken finns numera även flera äldre maskiner från snörmakerier, från spetsfabriken i Gingri och från andra nedlagda textila verksamheter. Föreningen tillverkar spetsar, band och snörmakerier. På det sättet hålls maskinerna i gott skick, och kunskapen om hur de används upprätthålls.

Vi har goda kunskaper i vävning med skaft-, och jacquardmaskiner och är specialiserade på flätning med flätmaskin, maskinknyppling och repslagning.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Att fläta på flätmaskin. Kursdeltagarna får en introduktion till olika typer av flätmaskiner och hjälp att sätta upp och fläta ett eget band eller snöre. (Helgkurs).