Företaget grundades 2019 och utvecklar en smart vävd textil som kan storleksanpassas. Vi är nu i fasen att skala upp produktionen, hittills har vi handvävt. Vi är på väg att tillsammans med vår produktionspartner anskaffa vävstolar.
Process: Konfektion
Vävmakeriet
Vi är två textilhantverkare med olika textila utbildningar, bland annat terminskurser i svävning och sömnad plus ettårig handvävningskurs, mm. Vi har rötter i hemslöjden och har ägnat yrkeslivet åt skolslöjd (Helena) och teaterns färgeri och patinering (Maja), bland annat. Sedan några år väver vi tillsammans och 2019 startade vi för att starta företaget Vävmakeriet. Vårt intresse för ull har lett fram till att vi började konstruera och tillverka kylväskor i flera modeller som är fodrade med svensk ull. Det har varit en stor framgång och vi har utvecklat flera samarbeten för att kunna växla upp detta. Vi driver verksamheten vid sidan av annat heltidsarbete.
Boma väveri
Väveriet har startats av Georg Wenander under namnet HB Georg Wenander under 60-talet. Georg och hans fru har vävt mattor av plast och akryl som sålts till fasta återförsäljare och genom torgförsäljning. Mattorna vävs på 5 mekaniska vävstolar från Texo, tillverkade i Sverige under 50-60 talet. Den bredaste vävstolen väver upp till 170 cm bredd. Plasten kommer från Gislaved folie och akrylgarnet har spunnits i Sverige på ett spinneri i Sandhem samt på Rydals spinneri. Under 2019 påbörjas ett generationsskifte då det är tänkt att Maria Ljunggren ska ta över väveriet. Väveriet kommer då gå under namnet Boma väveri. I framtiden planerar vi att gå över till att väva mer i naturmaterial som ull samt i återvunnet material.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom följande:
- Workshop, designa och väv din egen matta
Man får själv designa sin egen matta utifrån den mönsterbank som vi har samt färgsätta och bestämma längd på mattan. Inga förkunskaper av vävning krävs och mattan blir färdig på en dag. Max 6 deltagare.
- Studiebesök
Vi tar emot förbokade studiebesök då man får en rundvandring i fabriken och får se hur mattorna blir till. Max 60 personer.
Industri Textil Job AB, Kinna
Industri Textil Job AB är filtertillverkare med 50 års erfarenhet av textilproduktion och av polymera material. Vi behärskar ett stort antal olika tillverkningsmetoder, material och efterbehandlingar. Förutom textilproduktion bygger vi kompletta filteranläggningar (stålkonstruktionen) från ax till limpa ute på industrierna till kunder som exempelvis Boliden, SCA, SSAB etc.
Vår affärsidé är att i samarbete med våra kunder och strategiskt utvalda partners utnyttja all vår erfarenhet och tekniska kompetens för att utveckla, tillverka och sälja högpresterande industritextilier, filterutrustning, service och säkerhetsprodukter – alla med höga funktionsvärden för er, våra kunder. Företagets kunder är process- och tillverkningsindustri samt användare av produkter baserade på högpresterande textila material. Vår vision är att skapa förutsättningar för tillgänglighet, trivsel och god ekonomi hos våra intressenter, framförallt kunder och medarbetare.
Vi har goda kunskaper om vävkonstruktion, varpning, uppsättning och vävning, kardning och nålfiltstillverkning. Vi har kunskap om läggmaskiner, tillskärning med kniv och laserskär samt alla typer av sammanfogning som limning, svetsning och sömnad. Vi är duktiga på tuffa textila råmaterial, tillskärning samt sammanfogning av olika material.
Vi håller generellt inga utbildningar men om det finns intresse kan vi ta frågan då.
Textilmuseet, Borås
Borås – Sveriges Manchester! Den självklara platsen för Textilmuseet. Museets verksamhet är bred och inriktad på textil i alla dess former: från konst, mode och design till industri och innovation. Textilmuseet har en stor samling av textilmaskiner som inkluderar alla delar av tillverkningsprocessen. Att tillhandahålla kunskap om och bevara dessa är en viktig del av verksamheten, liksom kunskapen att köra och reparera äldre textilmaskiner. Den permanenta utställningen Textil Kraft skildrar textilindustrin så väl lokalt som globalt. Textil Kraft har tilldelats utmärkelsen Årets utställning, utställningsmediets finaste pris. Textilmuseet är en del av den textila multiarenan Textile Fashion Center där innovation, design, forskning, näringsliv och utbildning finns under samma tak.
Museets textiltekniker kan spinning, vävning och trikå med mera, och kan köra, reparera och underhålla maskinerna. Museet har en stor samling textilmaskiner. Textilmuseet har även kompetens inom exempelvis industrihistoria och är särskilt bra på äldre maskiner.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Visningar. Vi visar processen från fiber till tyg på våra maskiner. Visningar av textilindustriutställningen Textil Kraft. Visningar av museets tillfälliga utställningar.
Klässbols Linneväveri AB, Klässbol
Klässbols linneväveri grundades 1920 av vävmästare Hjalmar Johansson. Nu är vi inne på fjärde generationen vävare Johansson och alla våra produkter vävs fortfarande här i klässbol. Väveriet idag är både en historisk och modern industrianläggning som blandar modern produktionseffektivitet med hantverk, vi utgår mest från linet men även andra fiber finns med i våra produkter.
Vi har goda kunskaper om vävning och turism, att skapa affärsmöjligheter. Djup kunskap om lin i produktion och som material och hur man bygger en historia runt tillverkning och skapar intresse.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Materiallära.
2. Mönsterkonstruktion.
3. Vävning.
Atacac, Göteborg
Atacac är en modestudio etablerad 2016 av Jimmy Hedberg och Rickard Lindqvist. Atacac arbetar med digitalisering av modeindustrin, dels i det egna varumärket Atacac och dels som konsulter åt andra företag. En del av detta arbete är att utveckla och tillämpa nya arbetsmodeller och processer i digitaliseringens fotspår. Microfabriken i Atacac studion är en viktig del av detta arbete. I fabriken tillverkas alla Atacacs egna produkter samt utförs lönsömnadsuppdrag åt andra varumärken. Kompetensen och maskinparken är bred och möjliggör tillverkning i mindre skala av de flesta typer av plagg. I vår mikrofabrik har vi symaskiner som hanterar: skyttelsöm, overlock, täcksöm, flatlock, kedjesöm, fällsöm, prickstickning, långarms raksöm, sicksack, knappisättning och träns. Vi har även möjlighet att arbeta med bandpipor för skråband till skyttelsöm och arbetar även med klisterpressar, bandsåg och kapmaskin.
Vi har kunskaper i mönsterkonstruktion, läggbilder, tillskärning, sömnad inom de flesta områden, och har en bred maskinpark för konfektion med fokus på ergonomi (Kinetic garment construction), snabbhet och flexibilitet, digital 3-d visualisering.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Kinetic garment construction, teori och metod för konstruktion av plagg utarbetad av Rickard Lindqvist, se http://atacac.com/book/
2. 3-d visualisering av plagg och digitalisering av design och kommunikation.
3. All typ av plaggsömnad och konstruktion.