Skip to content

CTH Ericson of Sweden AB

CTH Ericson är en hattfabrik grundad år 1885 av Carl Theodor Ericson.

Vår secialkunskap är tillverkning av huvudbonader. Merparten av tillverkningen har funnits i Borlänge fram till 1990-talet. Från 2004 fram tills 2019 har två yrkesskickliga kvinnor arbetat i Borlänge med specialbeställningar och provsömnad.

Samtliga maskiner för att framställa en sydd keps/uniformsmössa finns kvar i vår fabrikslokal i Borlänge. I dagsläget har CTH Ericson ingen egen produktion i fabriken utan lokalen hyrs av Borlänge kommun som har olika verksamheter där. Vi har dock en önskan att flytta produktion tillbaka till Borlänge. 

Boma väveri

Väveriet har startats av Georg Wenander under namnet HB Georg Wenander under 60-talet. Georg och hans fru har vävt mattor av plast och akryl som sålts till fasta återförsäljare och genom torgförsäljning. Mattorna vävs på 5 mekaniska vävstolar från Texo, tillverkade i Sverige under 50-60 talet. Den bredaste vävstolen väver upp till 170 cm bredd. Plasten kommer från Gislaved folie och akrylgarnet har spunnits i Sverige på ett spinneri i Sandhem samt på Rydals spinneri. Under 2019 påbörjas ett generationsskifte då det är tänkt att Maria Ljunggren ska ta över väveriet. Väveriet kommer då gå under namnet Boma väveri. I framtiden planerar vi att gå över till att väva mer i naturmaterial som ull samt i återvunnet material.

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom följande:

  • Workshop, designa och väv din egen matta

Man får själv designa sin egen matta utifrån den mönsterbank som vi har samt färgsätta och bestämma längd på mattan. Inga förkunskaper av vävning krävs och mattan blir färdig på en dag. Max 6 deltagare.

  • Studiebesök

Vi tar emot förbokade studiebesök då man får en rundvandring i fabriken och får se hur mattorna blir till. Max 60 personer.