Skip to content

Boma väveri

Väveriet har startats av Georg Wenander under namnet HB Georg Wenander under 60-talet. Georg och hans fru har vävt mattor av plast och akryl som sålts till fasta återförsäljare och genom torgförsäljning. Mattorna vävs på 5 mekaniska vävstolar från Texo, tillverkade i Sverige under 50-60 talet. Den bredaste vävstolen väver upp till 170 cm bredd. Plasten kommer från Gislaved folie och akrylgarnet har spunnits i Sverige på ett spinneri i Sandhem samt på Rydals spinneri. Under 2019 påbörjas ett generationsskifte då det är tänkt att Maria Ljunggren ska ta över väveriet. Väveriet kommer då gå under namnet Boma väveri. I framtiden planerar vi att gå över till att väva mer i naturmaterial som ull samt i återvunnet material.

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom följande:

  • Workshop, designa och väv din egen matta

Man får själv designa sin egen matta utifrån den mönsterbank som vi har samt färgsätta och bestämma längd på mattan. Inga förkunskaper av vävning krävs och mattan blir färdig på en dag. Max 6 deltagare.

  • Studiebesök

Vi tar emot förbokade studiebesök då man får en rundvandring i fabriken och får se hur mattorna blir till. Max 60 personer.

Sätila of Sweden, Sätila

Sätila of Sweden grundades 1896 i byn Sätila. Sedan den dagen har vi designat, stickat och levererat väldigt många mössor. Historien startade med att Johannes Nilsson köpte maskindelar till de första stickmaskinerna och fraktade dem med ång-båten från Fjärås till Sätila. Mössan har varit huvudsaken sedan starten och vårt mål är att vara den främsta mössaffären. Idag har vi 13 stickmaskiner från Stoll och stickar allt i Sätila, allt från 3 gauge till 10 gauge, vi har en mindre sömnadsavdelning så vi kan tillverka mindre serier men också alla prover görs i Sätila.

Vi har kunskaper om tillverkning av stickade accessoarer, främst mössor, vantar och halsdukar. I Sätila stickar vi produkten och våra enheter syr i Baltikum. Vi är specialiserade på bra passform på mössa i olika stickade material och utprovning av både tvättade och pressade produkter.

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Sköta stickmaskiner! Produktplanering, skapande av underlag till produktion.

2. Mönstring (baserat på Windows).

3. Sömnad i trikå.