Företaget grundades 2019 och utvecklar en smart vävd textil som kan storleksanpassas. Vi är nu i fasen att skala upp produktionen, hittills har vi handvävt. Vi är på väg att tillsammans med vår produktionspartner anskaffa vävstolar.
Maskin: Vävmaskin
Boma väveri
Väveriet har startats av Georg Wenander under namnet HB Georg Wenander under 60-talet. Georg och hans fru har vävt mattor av plast och akryl som sålts till fasta återförsäljare och genom torgförsäljning. Mattorna vävs på 5 mekaniska vävstolar från Texo, tillverkade i Sverige under 50-60 talet. Den bredaste vävstolen väver upp till 170 cm bredd. Plasten kommer från Gislaved folie och akrylgarnet har spunnits i Sverige på ett spinneri i Sandhem samt på Rydals spinneri. Under 2019 påbörjas ett generationsskifte då det är tänkt att Maria Ljunggren ska ta över väveriet. Väveriet kommer då gå under namnet Boma väveri. I framtiden planerar vi att gå över till att väva mer i naturmaterial som ull samt i återvunnet material.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom följande:
- Workshop, designa och väv din egen matta
Man får själv designa sin egen matta utifrån den mönsterbank som vi har samt färgsätta och bestämma längd på mattan. Inga förkunskaper av vävning krävs och mattan blir färdig på en dag. Max 6 deltagare.
- Studiebesök
Vi tar emot förbokade studiebesök då man får en rundvandring i fabriken och får se hur mattorna blir till. Max 60 personer.
Norrköpings stadsmuseum
Utställningen: Människor och maskiner
400 år av tygproduktion och Norrköpings textilhistoria.
Med kapital av drivna köpmän och armén som storkund växte textilstaden fram. Norrköping var störst på ylle, sedan kom bomullen. Men läget förändrades under senare delen av 1800-talet och framför allt efter andra världskriget.
Nya material, bättre hygien och ökad import utmanade den konservativa industrin. Krisen blev ett faktum. Fabrik efter fabrik lades ner. Den sista var YFA som lades ner 1 april 1970.
En vardag i veckan samt en helgdag i månaden visar vi maskinerna och berättar om textilindustrin i Norrköping. För vidare information se vår webbsida.
MAIRO AB, Ronneby
MAIRO – textilvarumärke som ägs av Markisol Group som är specialiserat sig på:
- Rullgardin- och solskyddstillverkning
- Textiltryck av olika material, ytbeläggning, mörkläggning, akryl och andra special behandlingar
- Sömnadsservice
- Maskintillverkning, automatisering och produktion av plastkomponenter
- Markisol Group erbjuder kunder en helhetskedja – från idé till färdig produkt i ovanstående områden
MAIRO har sitt ursprung i Blekinge med stor kunskap och traditioner. Med sin starka profil erbjuder MAIRO ett brett sortiment av textiler för heminredning så som gardinlängder, kuddar, oljedukar och till dessa passande rullgardiner med olika design.
Vår vävfabrik erbjuder tryckning upp till 3050 mm breda vävar och med upp till 12 färger, mörkläggande behandling för rullgardiner vävar och mjuka vävar och olika typ av slutbehandlingar. Konfektion på vår sömnadsfabrik.
Ludvig Svensson, Kinna
Med en livslång passion för textil, bygger Svenssons varumärke på ett arv från 1887. Vi är ett familjeägt företag som i fjärde generationer är specialister på textila klimat- och miljölösningar, för professionella inredare och växthusodlare.
Vårt mål är att med våra klimatvävslösningar förändra och förbättra villkoren för professionell växthusodling av grönsaker och blommor. Vi har under åren revolutionerat branschen med en rad innovativa lösningar. I dag kontrollerar våra funktionella klimatvävar luftfuktighet, temperatur och UV-strålning och skapar goda förutsättningar för en bättre och ökad produktion i växthus världen över.
Vi klär också det offentliga rummet med estetiska och funktionella textilier av högsta kvalitet som skapar en kreativ miljö för användaren. Våra kollektioner andas skandinavisk design och omfattar möbeltyg, gardin och solskyddstextilier.
Vi har goda materialkunskaper ifrån polymer och råmaterial till färdiga textilier och är specialiserade på polymerer, stabilisering av textilier mot bla klimatets påverkan, brandegenskaper och flamskyddning av textilier, textiliers påverkan på inomhusklimat samt ytkemi.
K. A. Almgren Sidenväveri och museum, Stockholm
Knut August Almgren fick år 1833 tillstånd att starta ett eget sidenväveri i Stockholm. Han hade lärt sig att använda de senaste inom vävteknik i Lyon, Jacquardvävstolen. På elva år fyrdubblades hans produktion, antalet anställda och vävstolar. Idag drivs vårt museum av Stiftelsen K. A. Almgren sidenväveri och museum som har till uppgift att bevara mönsterteckningar och andra föremål för eftervärlden, samt vårda maskinparken i det ”nya” fabrikshuset från år 1862. Vi demonstrerar handvävning av sidentyg på våra gamla Jacquarder, på samma sätt som förr. Vår målsättning är att göra samlingar och miljö tillgänglig för både forskning och allmänhet. Museet har en butik med sidenvaror från hela världen. På vår hemsida finns filmer från väveriet.
Hos oss kan man se: jacquardvävstolar för handvävning, bandvävstol för sex band, spolmaskin, windmöl, spolmöl, kortstans (1840-50-tal), skärbord för kort, stående golvvarpa för silke, trumma och förskedningsställning samt en moirépress (ej i bruk).
Vi har kunskaper om vävning, kortstansning och tillhörande processer. Goda kunskaper i materialhantering av silke.
Björke Väveri AB, Söderköping
Björke vävstuga har flyttat in på FIX-området i Söderköping. Vi heter nu Björke väveri. Nytt namn – samma kvalitet. Vi håller på att bygga upp verksamheten igen, och har öppnat butiken med en provisorisk entré. Välkommen!
Industri Textil Job AB, Kinna
Industri Textil Job AB är filtertillverkare med 50 års erfarenhet av textilproduktion och av polymera material. Vi behärskar ett stort antal olika tillverkningsmetoder, material och efterbehandlingar. Förutom textilproduktion bygger vi kompletta filteranläggningar (stålkonstruktionen) från ax till limpa ute på industrierna till kunder som exempelvis Boliden, SCA, SSAB etc.
Vår affärsidé är att i samarbete med våra kunder och strategiskt utvalda partners utnyttja all vår erfarenhet och tekniska kompetens för att utveckla, tillverka och sälja högpresterande industritextilier, filterutrustning, service och säkerhetsprodukter – alla med höga funktionsvärden för er, våra kunder. Företagets kunder är process- och tillverkningsindustri samt användare av produkter baserade på högpresterande textila material. Vår vision är att skapa förutsättningar för tillgänglighet, trivsel och god ekonomi hos våra intressenter, framförallt kunder och medarbetare.
Vi har goda kunskaper om vävkonstruktion, varpning, uppsättning och vävning, kardning och nålfiltstillverkning. Vi har kunskap om läggmaskiner, tillskärning med kniv och laserskär samt alla typer av sammanfogning som limning, svetsning och sömnad. Vi är duktiga på tuffa textila råmaterial, tillskärning samt sammanfogning av olika material.
Vi håller generellt inga utbildningar men om det finns intresse kan vi ta frågan då.
Vävaren i Båstad, Båstad
Vi är det enda linneväveriet i Skåne och kan därmed ståta som en unik lokal leverantören av hemtextilier såsom bordsdukar, löpare, badlakan, sänglinne, handdukar och servetter. Man skiljer på hellinne och halvlinne. Vi väver hellinne. Det innebär att vi bara använder rent lin. Också i varpen. Det ger en lyster som lyser. Och en styrka som står sig. Vi har vävt hellinne sedan fyrtiotalet och vi gör det i Sverige. Då har vi full kontroll över kvaliteten och kan också väva efter beställning. Vill du titta på väveriet eller få guidning övriga tider, kontakta oss för bokning.
Vi har mångårig erfarenhet i branschen med god kunskap om drift och underhåll av våra maskiner. Vi har också god kunskap i mangling av lin.
Klässbols Linneväveri AB, Klässbol
Klässbols linneväveri grundades 1920 av vävmästare Hjalmar Johansson. Nu är vi inne på fjärde generationen vävare Johansson och alla våra produkter vävs fortfarande här i klässbol. Väveriet idag är både en historisk och modern industrianläggning som blandar modern produktionseffektivitet med hantverk, vi utgår mest från linet men även andra fiber finns med i våra produkter.
Vi har goda kunskaper om vävning och turism, att skapa affärsmöjligheter. Djup kunskap om lin i produktion och som material och hur man bygger en historia runt tillverkning och skapar intresse.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Materiallära.
2. Mönsterkonstruktion.
3. Vävning.