Skip to content

Ljungskile Trikå, Ljungskile

Kärnan av vår verksamhet är stickning på bodysize rundstickmaskiner av Interlock och Lahmannstrikå i det som tidigare var Resteröds Trikåfabrik i Ljungskile.

Utöver stickningen har vi sömnadskapacitet för trikå eller vävda tyger.

Vår specialkunskap är rundstickning, tillskärning, mönsterkonstruktion, gradering och sömnad av trikå.

Våra maskiner hanterar rundstickning, sömnad i trikå och vävda tyger, spolning, lägg och tillskärning. Vi har maskinpark för de flesta typer av sömnad i stickade och vävda material, specialmaskiner för fällsöm, pikering, midjebandssömnad, olika typer av knapphål samt även grovsömnad i läder.

Vid förfrågan kan vi hålla utbildningar/kurser inom följande:
Stickning på rundstickmaskiner.
Sömnad, mönsterkonstruktion, tillskärning, trikå eller vävda tyger.

Ljungskile Trikå AB, Vällebergsvägen 19, 459 30 Ljungskile, Sweden

B&L Lund AB, Broddetorp

 

Företaget är specialister på stickning och akustik i teori och praktik. Har jobbat med lösningar av akustikproblem sedan 1980.

Under 2017 förvärvade vi Acqwools produktionsanläggning och produkter.

Vi har Shima Seiki stickmaskiner 7G/8G och 11G i vår produktion.

 

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom följande:

Vi har endagars utbildning i akustik.

 

 

 

Bola AB, Grönahög

1931 startades strumptillverkning i Grönahög utanför Ulricehamn. Tillverkningen var från början ganska blygsam och bestod främst av enklare sockor. Grundare var Helge och Bertil Olander som sedan 1939 bildade bolaget Bröderna Olander AB.

Fram till 1960-talet växte sig bolaget allt starkare och tillverkningen bestod till största delen av arbetsstrumpor och grova vardagsstrumpor. I takt med att det allmänna sport- och fritidsintresset i Sverige växte under 1970-talet tillverkades allt mer olika typer av sportstrumpor. Samtidigt etablerades BOLA som varumärke. Under denna expansiva period fram till 1990-talet drevs bolaget av Tage Olander och George Olander, söner till bolagets grundare.

Från slutat av 1990-talet drev sedan Tage Olander familjeföretaget och verksamheten vidare fram till 2008. Idag ägs bolaget av Mats Nilsson. Det senaste decenniet har BOLA etablerat sig allt starkare på marknader som ortopedi/fotterapi, industri och profil. Bolaget har en stabil tillväxt vilket till stor del beror på en mix av kompetens, sortiment, kvalitet och flexibilitet. Vi har fokuserat på en enda sak under alla dessa år – att sticka strumpor – och det är vi bra på!

Marbäck Tricot AB, Marbäck

Stickeriet är hjärtat i vår verksamhet och är lokaliserat i Marbäck tillsammans med huvudkontoret. Marbäck Tricot har sedan starten 1965 stickat alla tyger i eget hus. Vi har en modern maskinpark som består av maskiner för singeljersey, dubbeljersey, foder och frotté bindningar. Block- och ringelränder i singeljersey och ribb har vi en förkärlek till. Vår tillverkning består av certifierade yrkeskläder enligt EN ISO 20471 and EN ISO 11612, barnkläder, premiumprodukter i ull och ull-blandningar, mode och kundanpassade profilplagg. Vi kombinerar klassiska och nya stickkonstruktioner med spännande nya fibrer och garnblandningar. Vi är specialiserade på ringelvaror i singeljersey och ribb.

Vi är specialister på trikåmaskiner och har god kunskap i drift och underhåll. Vi har också god kunskap i beredning av tyger: tvätt, färgning, blekning, förfixering, ruggning och skärning, kalandrering, spanning, kompaktor mm. med antibakteriell-, hydrofil-, enzym-, silikon- och teflonbehandling mm.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Studiebesök. Vi tar emot skolklasser och grupper för studiebesök.

Textilmuseet, Borås

Borås – Sveriges Manchester! Den självklara platsen för Textilmuseet. Museets verksamhet är bred och inriktad på textil i alla dess former: från konst, mode och design till industri och innovation. Textilmuseet har en stor samling av textilmaskiner som inkluderar alla delar av tillverkningsprocessen. Att tillhandahålla kunskap om och bevara dessa är en viktig del av verksamheten, liksom kunskapen att köra och reparera äldre textilmaskiner. Den permanenta utställningen Textil Kraft skildrar textilindustrin så väl lokalt som globalt. Textil Kraft har tilldelats utmärkelsen Årets utställning, utställningsmediets finaste pris. Textilmuseet är en del av den textila multiarenan Textile Fashion Center där innovation, design, forskning, näringsliv och utbildning finns under samma tak.

Museets textiltekniker kan spinning, vävning och trikå med mera, och kan köra, reparera och underhålla maskinerna. Museet har en stor samling textilmaskiner. Textilmuseet har även kompetens inom exempelvis industrihistoria och är särskilt bra på äldre maskiner.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Visningar. Vi visar processen från fiber till tyg på våra maskiner. Visningar av textilindustriutställningen Textil Kraft. Visningar av museets tillfälliga utställningar.

Textrico AB, Ulricehamn

TEXTRICO AB är ett renodlat agenturföretag som representerar ledande europeiska maskintillverkare och tillbehörsfirmor.

Vi representerat tillverkare av rundstickmaskiner (Mayer & Cie), nålar och platiner till trikåmaskiner (Groz-Beckert) samt tillbehör så som trikåmaskinsoljor, saxar, pincetter bland mycket annat.

Medisox AB, Söderköping

Medisox är ett företag som specialiserat sig på att utveckla, tillverka och sälja medicinska kompressionsstrumpor. I snart 3 decennier har vi tillverkat de komplexa strumporna i vår fabrik i Söderköping. Eftersom stöd-/kompressionsstrumpor har en medicinsk funktion ställer det höga krav på rätt konstruktion av storlekar, omfång och rätt tryck på rätt ställe. För att åstadkomma detta har vi investerat i en modern stickmaskinpark och testutrustning. I vår testavdelning finns olika mätutrustningar, Hatra samt MST MK III, där vi regelbundet utför tester för att säkerställa och garantera den medicinska funktionen.

Vi har goda kunskaper om våra maskiner i drift och underhåll. Vi är specialiserade i framtagandet av material med kompression.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Vi kan hålla visningar och föredrag för de som är intresserade. Vi sätter ihop ett program efter förfrågan.

Babai Textil, Eslöv

Hämtning av ull från ett 10-tal gårdar under höst och vår. För tillfället spinns ullen i Estland. Vi bedriver även handfärgning i liten skala. Sortering och tvätt samt tillverkning  och försäljning av garn, konfektion, inredningsprodukter m.m. Vi har en mindre park av industrisymaskiner (overlock, raksöm, fållsöm, flatoverlock) och stickmaskiner (mekaniska och elektroniska).

Vi har generella kunskaper inom sömnad, mönsterkonstruktion, formgivning. Vi formger det mesta själv. Verksamheten är under uppbyggnad så i dagsläget är kapaciteten inte så stor, men tanken är att växa och även kunna producera åt andra. I dagsläget arbetar vi uteslutande med svensk ull, men vi är öppna.

 

Sätila of Sweden, Sätila

Sätila of Sweden grundades 1896 i byn Sätila. Sedan den dagen har vi designat, stickat och levererat väldigt många mössor. Historien startade med att Johannes Nilsson köpte maskindelar till de första stickmaskinerna och fraktade dem med ång-båten från Fjärås till Sätila. Mössan har varit huvudsaken sedan starten och vårt mål är att vara den främsta mössaffären. Idag har vi 13 stickmaskiner från Stoll och stickar allt i Sätila, allt från 3 gauge till 10 gauge, vi har en mindre sömnadsavdelning så vi kan tillverka mindre serier men också alla prover görs i Sätila.

Vi har kunskaper om tillverkning av stickade accessoarer, främst mössor, vantar och halsdukar. I Sätila stickar vi produkten och våra enheter syr i Baltikum. Vi är specialiserade på bra passform på mössa i olika stickade material och utprovning av både tvättade och pressade produkter.

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Sköta stickmaskiner! Produktplanering, skapande av underlag till produktion.

2. Mönstring (baserat på Windows).

3. Sömnad i trikå.