Skip to content

Norrköpings stadsmuseum

Utställningen: Människor och maskiner

400 år av tygproduktion och Norrköpings textilhistoria.

Med kapital av drivna köpmän och armén som storkund växte textilstaden fram. Norrköping var störst på ylle, sedan kom bomullen. Men läget förändrades under senare delen av 1800-talet och framför allt efter andra världskriget.

Nya material, bättre hygien och ökad import utmanade den konservativa industrin. Krisen blev ett faktum. Fabrik efter fabrik lades ner. Den sista var YFA som lades ner 1 april 1970.

En vardag i veckan samt en helgdag i månaden visar vi maskinerna och berättar om textilindustrin i Norrköping. För vidare information se vår webbsida.

Kampes spinneriprodukter AB, Mariestad

Familjeföretaget KAMPES SPINNERIPRODUKTER AB bildades 1978 som en del av TIDANS ULLSPINNERI AB som i sin tur bildades redan 1891 av Hjalmar Kampe i orten Tidan. 1980 byggdes ett nytt lager och 1984 en ny affärslokal där även en vävlokal för vävkurser inrymdes. I och med inflyttningen i de nya lokalerna utökades sortimentet med handdukar, täcken, kuddar, påslakan överkast och flera sorters mattor. En ytterligare utbyggnad skedde 1994 med fler lagerutrymmen och större butiksyta. Den nuvarande butiksytan är ca. 300 m2 dit ni är mycket välkomna att komma och handla.

 

Tommarps ullspinneri, Tommarp

Grundat 1868, gått från far till son i fem generationer, produktionen slutade med tredje generationen 1989. Därefter har fjärde och femte generationen bevarat och till viss del återställt spinneriet. Idag i huvudsak museum med visningar för allmänhet och grupper. Komplett maskinpark från 1860-talet, ej fullgod kunskap om maskinernas funktion, alla maskiner ej i drift i dagsläget pga. bristande kunskap samt avsaknad av komponent.

Hos oss finns även  tre maskiner för beredning av stoppning till sticktäcken, ej i drift. Spinnerimaskiner från 1860-talet, tyska samt brittiska. Gjutjärnskonstruktion med remdrift, drivs med tändkulemotor, finns även vattenturbin som i dagsläget ej är i drift.

Vi har övergripande kunskaper om maskinerna, vi har efter försök lärt oss plysa och karda ull från fåtal fårraser samt alpacka. Vi har övergripande kunskaper om drift och underhåll av historiska maskiner. En del historiska dokument som berör spinneriverksamhet.

Östergötlands ullspinneri AB, Ödeshög

Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg startade verksamheten 1981 och har sedan dess byggt upp en kunskap om ulltillverkning som är unik i landet. De använder sig av maskiner från 30-talet och framåt, som tillverkar garn och ullprodukter långsamt och omsorgsfullt. I dag exporteras mer än hälften av spinneriets totala tillverkning till företag, stickorganisationer och formgivare i Japan. Ulla-Karin har arrangerat flera utställningar både på Svenska ambassaden och på japanska gallerier. Hon har också anordnat resor till Japan, föreläsningar och kurser i vävning och stickning i Japan och Sverige. På ullspinneriet finns även en fabriksbutik som har öppet på heltid under sommaren och en dag i veckan på vintern. Våra maskiner är huvudsakligen 1950-60-tal.

Med 40 års erfarenhet har vi goda kunskaper om våra maskiner och i hur man arbetar med fårull. Vi har utbildning från Textilinstitutet i Vejle, Danmark. På vår hemsida kan man se filmer från vår tillverkning. Vi har också kunskap om formgivning och konstnärligt ledarskap.