Skip to content

Karlsbergsgårdens Spinneri, Billeberga

Idén till att starta upp spinneriet uppkom i slutet av 2013, efter reportagen kring hur man hanterade ullen från angorakaniner i Kina. Det ena gav det andra och då det visade sig finnas en affärsmöjlighet för ännu ett spinneri i Sverige, gjorde vi slag i saken och köpte vår drygt 300 år gamla gård för att få rätt plats för spinneriet. Vid halvårsskiftet 2015 hade maskineriet blivit levererat och igångsatt och redan efter en halvtimme kom den första kunden. Sedan har det bara rullat på. Kunskaperna har förvärvats under de 3,5 år som spinneriet varit igång.

Vi har en komplett utrustning från Belfast MiniMills för lönspinning av nästan alla typer av spinning. Från tvättning till produkt efter önskemål. All produktion är lönspinning.

Vår specialinriktning är olika typer av mattgarn och tillverkning av garn ur 100% mohairget och angorakanin. Vi hanterar angorakanin, alpacka (både huacaya och suri), bisonoxe, fårull av alla typer och mohairget.

Stenkyrka ullspinneri, Stenkyrka/Gotland

Vi bearbetar din råull till en färdig produkt, allt efter dina önskemål. Garn 1- till 4-trådigt, mattgarn, kardflor, tovplattor, mm. Vi spinner ull från alla sorters fårraser, alpackor och mohairgetter, mm. Lokalen för spinneriet ligger i Stenkyrka på norra Gotland, ca 2,5 mil norr om Visby. Vårt egna spunna garn finns att köpa hos Design & Hantverk Gotland på S:t Hansgatan 30 i Visby. I butiken finns också ett brett utbud av andra garnsorter i fin kvalité, även ett stort utbud av sticktillbehör. Maskinparken kommer ursprungligen från Belfast Mini Mills i Canada. Maskinerna är små och flexibla och klarar små och stora kvantiteter. Vi arbetar med hela processen från tvätt till färdigspunnet garn och använder oss av ulltumlare, picker, fiberseparator, kardmaskin, spinn- tvinnmaskiner, kon- härvmaskin m. m. (Mini Mill).

Vi har goda kunskaper om våra maskiner. Vi har även goda kunskaper i ullberedning och kan hela processen från får till garn.